Navigatie

Zotte Zaterdag

Markt
2801 JG  Gouda

Lees meer in ons blog

Historisch Gouda (9 oktober 2015)

Gouds middeleeuws avontuur

Er was eens … een bijzondere jongen in Gouda: Desiderius Erasmus. Hij ging er naar school en trad er later in het klooster ‒ om uit te groeien tot een briljante en geestige geleerde. Met een knipoog naar zijn baanbrekende werk ‘Lof der Zotheid’ (1511) viert Gouda ieder jaar in oktober Zotte Zaterdag. En hoe!

Het verhaal van Gouda in 1511
Op 14 oktober maak je een sprong in de tijd, naar het Gouda van 1511. Naar de periode van kaasmakers en bierbrouwers, van lakenververs en koopmannen. Van boekdrukkunst, kaarsen en stadsomroepers, in plaats van internet, elektrisch licht en tv. Van de zot en andere Gouwenaars!
 
Leuk voor het hele gezin!
Op Zotte Zaterdag is het hele historische centrum van Gouda gehuld in middeleeuwse sferen. Een greep uit de optredens en activiteiten:
·   Zotte Intocht (start: 13.00 uur, Erasmusplein)
·   Middeleeuwse ambachtenmarkt
·   Theaterspektakel ‘Wat Zotheid vermag’
·   Zotte Marckt
·   (Mee)doen: met een ganzenveer schrijven, een wapenschild maken, een Lego-kasteel bouwen
·   ‘Trouwen’ in de middeleeuwen
·    Demonstraties zwaardvechten, bierbrouwen en zilver smeden
·    Dicht- en tekenkunst
·    Middeleeuwse muziek en dans
·    Meedoen: een misdaad oplossen, een masker maken, middeleeuwse kleding maken
·    Films, maquettes en opgravingen
·    Vertellen en voorlezen
·    Concerten van Ensemble Hermes, Duo Passionate en koren
·    Rondleidingen en boottochten

Bezoekersinformatie
Zotte Zaterdag is gratis toegankelijk, en ook vrijwel alle activiteiten zijn gratis. Als er een vergoeding wordt gevraagd, staat dat bij de betreffende activiteit (op de site en in het programmaboekje). Bij de Sint-Janskerk is het programmaboekje je entreebewijs. Er is voldoende parkeergelegenheid in en om het centrum; de parkeergarages zijn duidelijk aangegeven. Let op: Veel, maar niet alle locaties en activiteiten zijn geschikt voor bezoekers met een rolstoel, rollator of scootmobiel. Kijk voor een overzicht van de activiteiten en alle tijden op zottezaterdag.nl.